Cv maken zonder werkervaring? Deze 5 gouden tips helpen je op weg

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Voordat je gaat solliciteren zul je eerst je cv moeten maken. Een curriculum vitae schrijven klinkt misschien moeilijker dan het is. Zelfs zonder werkervaring kun je een goed cv opstellen om die leuke baan binnen te halen. 

Dankzij de volgende vijf gouden tips verstuur jij, als starter op de arbeidsmarkt, een prachtig cv naar je toekomstige werkgever. 

1. Verwerk altijd je opleiding in je curriculum vitae

Misschien denk je ‘dit is een inkoppertje’, toch heb je tijdens je opleiding veel belangrijke vaardigheden verworven. Benoem dus altijd gevolgde studies op je cv. Ook als het niet-afgeronde studies zijn. Zelfs zonder diploma heb je kennis opgedaan die je kan helpen in de zoektocht naar een baan.

2. Benoem ook studieprojecten en nevenactiviteiten

Nu je nadenkt over je schooltijd, vermeld ook nuttige schoolactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan studieprojecten. Wat was je rol tijdens deze projecten? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld en welke doelen heb je behaald? Ook je afstudeerscriptie is een belangrijk onderdeel van een cv zonder werkervaring. Beschrijf kort de probleemstelling, wat je hebt gedaan en wat het onderzoek heeft opgeleverd.

3. Stages zijn óók werkervaring

Naast relevante werkervaring wil de lezer van jouw curriculum vitae weten of je geschikt bent om in een professionele omgeving te werken. Als stagiair heb je kennis gemaakt met het bedrijfsleven. Een stage is in feite een gewone baan maar dan onbetaald. Wil je bijvoorbeeld solliciteren op een functie in de detailhandel en heb je stagegelopen in een winkel? Noteer die stage dan op je cv.

4. Vrijwilligerswerk, bijbaantjes en hobby’s horen ook thuis op je cv

Ben je lid van de feestcommissie van de lokale sportclub? Maak je vrienden en familie blij met prachtig fotografiewerk? Doe je vrijwilligerswerk in het dierenasiel of heb je meegedaan aan een triatlon? Ook dit telt mee als ervaring. Het laat namelijk aardig wat vaardigheden en competenties zien: je kunt goed organiseren, je bent creatief, je hebt wat voor een ander over en je hebt doorzettingsvermogen. Precies de dingen die jouw potentiële werkgever graag wil terugvinden in een cv om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

5. Laat potentiële werkgevers weten wie je bent

Bij het schrijven van een cv hoort ook het benoemen van persoonlijke eigenschappen. Som op waar je goed in bent en wat je competenties zijn. Ben jij goed in het omgaan met lastige situaties? Zet dan in je lijstje dat je houdt van aanpakken en dat je geen uitdaging uit de weg gaat. Je kunt ook een kort persoonlijk profiel schrijven. Vertel iets over jezelf in een paar regels. Zorg voor relevante informatie voor de vacature waarop je solliciteert. Ben je leergierig en heb je aan twee woorden genoeg? Of ben je een kei in het samenbrengen van verschillende partijen? Werkgevers willen graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, dus schrijf het op.

Cv maken als starter

Dacht je dat het als starter zonder werkervaring bijna onmogelijk was om een goed cv te schrijven? Door bovenstaande tips in praktijk te brengen, stel jij een interessant curriculum vitae op. Je zult zien dat een cv zonder werkervaring ook prima in staat is om werkgevers ervan te overtuigen jou te selecteren voor de baan. Je levensloop hoeft niet lang te zijn; kort en bondig geniet juist de voorkeur. Kijk goed naar de vacature waarop je solliciteert en pas je cv daarop aan. En zorg ervoor dat het er verzorgd en overzichtelijk uitziet zodat jouw cv op de ja-stapel belandt.

Categoriën:

Curriculum vitae, Solliciteren
Geen Reacties op “Cv maken zonder werkervaring? Deze 5 gouden tips helpen je op weg”

Geef een reactie