Ben jij de ‘ster’ van elk sollicitatiegesprek?

Natuurlijk weet je dat je tijdens je sollicitatiegesprek een aantal lastige vragen kan verwachten van de recruiter. Zij willen precies weten hoe jij in bepaalde situaties te werk gaat. Hoe geef je het perfecte antwoord op die vragen? Met de STAR methode natuurlijk!

Je antwoorden onderbouwen

Stel, jij bent de recruiter en je mag kiezen: twee mensen solliciteren op een sales vacature hebben op hun CV staan dat ze ondernemend zijn. Kies je dan iemand die in het gesprek beloofd ondernemend te zijn? Of juist iemand die een eigen bedrijf gestart is?

De tweede kandidaat natuurlijk, want die heeft het bewijs van zijn of haar statement. Als je een sollicitatiegesprek ingaat is het dus van groot belang dat je wat je op je CV hebt geschreven, ook hard kan maken. De STAR methode kan je hiermee helpen.

Het goede voorbeeld geven

Om zo veel mogelijk kans te maken op dat gave traineeship of die leuke baan, is het aan te raden zoveel mogelijk vragen te beantwoorden volgens de STAR methode. De recruiter krijgt zo een goed beeld van je, onderbouwd met voorbeelden uit de praktijk. We zetten de methode letter voor letter voor je uit. Want je begrijpt het natuurlijk al, elke letter is een stap:

  1. Situatie: wat speelde er?
    Leg uit wat de situatie was, waar je een bepaalde skill moest inzetten of een bepaalde rol hebt vervuld. Bijvoorbeeld: “tijdens het zwangerschapsverlof van mijn manager heb ik onze communicatieafdeling gerund”.
  2. Taak: wat was jouw rol?
    Leg uit wat jouw verantwoordelijkheden waren. Bijvoorbeeld: “ik vervulde al de taken van een communicatiemanager, naast mijn eigen rol als social media medewerker”.
  3. Activiteiten: Wat heb je gezegd of gedaan?

Bijvoorbeeld: Ik zorgde ervoor dat onze campagne voor horeca vacatures live ging en heb de pers te woord gestaan over het persbericht dat we hebben uitgestuurd. Daarnaast heb ik er voor gezorgd dat iedereen op de afdeling zijn werk  kon blijven doen.

  1. Resultaat: Wat gebeurde er?
    Vertel wat je hebt bereikt of wat je geleerd hebt. Bijvoorbeeld: Het interview over ons persbericht leverde een mooi artikel in het AD op, de campagne voor horecavacatures heeft 30 sollicitaties opgeleverd.

Wow the recruiter!

Omdat je met praktijkvoorbeelden komt, weet je zeker dat je indruk maakt op de recruiter. Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat dit je kansen op een baan enorm vergroot. Go for it, shine like a STAR!

Categoriën:

Solliciteren
Geen Reacties op “Ben jij de ‘ster’ van elk sollicitatiegesprek?”

Geef een reactie