Assessment testen

Tijdens een assessment kun je twee soorten testen verwachten: persoonlijkheidstesten en capaciteitstesten. Deze laatste is beter bekend als IQ test. Hieronder zullen beide testen besproken worden, zodat jij als cvbuilder hier zo maximaal mogelijk op kunt voorbereiden.

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten zijn er in verschillende soorten en maten. Het doel van een persoonlijkheidstest is om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid. Omdat het enkel tot doel heeft om jouw persoonlijkheid inzichtelijk te maken, kun je geen goede of fouten antwoorden geven. Het enige dat je hoeft te doen is volkomen eerlijk te antwoorden geven. Denk hierbij niet te lang na over de antwoorden. Sommige testen leggen je lastige dillema’s voor en hierdoor kan het op je overkomen alsof de test niet jouw persoonlijkheid in kaart kan brengen doordat je voor je gevoel niet een antwoord kunt geven. Echter heeft men bij het ontwikkelen van de test juist gezorgd voor lastige dillema’s wat jouw dwingt om concrete keuzes te maken. Wanneer de antwoorden bij de vraag te veel zouden bloot geven waar de test naar toe wil met de antwoorden zul je sociaal wenselijke antwoorden kunnen geven. Dit is een slechte persoonlijkheidstest. Een persoonlijkheidstest kun je niet goed oefenen. Wel kun je persoonlijkheidstesten maken om een beter beeld van jezelf te krijgen.

Capaciteitentest: IQ testen

Een capaciteitentest heeft als doel om je capaciteiten inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Deze testen zijn vaak bekend onder de term IQ testen. IQ testen proberen de intelligentie van een persoon te bepalen. Echter is dit lastig vast te stellen. Door de tijd die nodig is voor het maken van de test te limiteren en verschillende soorten vragen te stellen probeert men met de test een indicatie te maken van jouw IQ. De verschillende soorten van vragen worden ingedeeld in verschillende onderdelen van een IQ test. Onderdelen zijn: Algemene intelligentie, numeriek en logisch redeneren, ruimtelijk inzicht, korte termijn geheugen, sociale intelligentie en emotionele intelligentie. Wanneer je door een organisatie wordt uitgenodigd voor een assessment, dan zullen zij jou informeren over het soort van test. Alle onderdelen zijn niet noodzakelijk voor de functie waar jij op solliciteert. Raadzaam is om de onderdelen die men naar jou communiceert goed voor te bereiden. Dit voorbereiden bestaat uit het oefenen met vergelijkbare testen. Hierdoor zul je inzicht krijgen in hetgeen van jou verlangd wordt.

Categoriën:

Assessment
Geen Reacties op “Assessment testen”

Geef een reactie