Onderdelen van een assessment

Voor een cvbuilder is het van groot belang om te weten uit welke onderdelen een assessment bestaat. Het is van belang om je op elk van deze onderdelen voor te bereiden. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een assessment, zal men jou op de hoogte stellen van de onderdelen die voor de functie waar je op gaat solliciteren van toepassing zijn. In de meeste gevallen zal men voor de IQ test aangeven uit welke onderdelen deze bestaat. Neem deze informatie ter harte en bereid je goed voor. In zijn algemeenheid zou je kunnen stellen dat een assessment uit de volgende onderdelen bestaat:

Interview

Het assessment zal zeer waarschijnlijk met het interview beginnen. Het voornaamste doel van dit interview is om te kijken of hetgeen jij beweert (bijvoorbeeld dat je ondernemend en analytisch bent) daadwerkelijk terug komt uit hetgeen tijdens je gesprek naar boven komt. De inhoud van het gesprek zal minder vakinhoudelijk zijn dan wanneer je een gesprek hebt met iemand van de betreffende business unit waar de vacature uit staat. Hoe je je het beste kunt voorbereiden op het interview tijdens je assessment? Vooral veel nadenken over wie je bent, waar je staat en waar je wilt staan. Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt staan en helder voor de geest hebt, dan zal dit tijdens het gesprek ook naar voren komen.

IQ testen

Door de grote tijdsdruk die je opgelegd krijgt bij dit onderdeel, maakt het dat men gemiddeld het meeste op ziet tegen dit onderdeel. Laat je niet beïnvloeden door de tijdsdruk. Veelal zal de test zo ingericht zijn, dat het bijna ondoenlijk is om alle vragen te beantwoorden en zul je bij het goed invullen van 90 procent van de vragen alsnog een goede score kunnen halen. Een andere grote misvatting bij IQ testen is dat je deze niet kunt voorbereiden. Juist door het oefenen met de wijze waarop vragen worden gesteld, krijg je een goed beeld van hetgeen men van jou verwacht tijdens een test. De antwoorden kun je niet uit je hoofd leren, het tot een antwoord komen wel.

Persoonlijkheidstest

Wat voor een persoon ben je? Wat zijn je goede en minder ontwikkelde kwaliteiten? Wat vormen jouw persoonlijke uitdagingen, oftewel, wat zou je aan jezelf willen verbeteren? Uit de persoonlijkheidstest komt naar voren waar je goed in bent en waarin niet. Voor een persoonlijkheidstest hoef je je niet extra voor te bereiden dan de voorbereiding die je al gedaan hebt voor het interview. Weet wie je bent en wat je sterke en zwakke eigenschappen zijn. Een echte cvbuilder kent deze uiteraard al van zichzelf.

Mocht je nog niet helemaal duidelijk voor jezelf hebben bepaald wat je goede en slechte eigenschappen zijn, dan kun je gebruik maken van het Big Five model of de welbekende kernkwadranten van Offman.

Rollenspellen

Tijdens een rollenspel worden verschillende praktijksituaties nagebootst en zullen de assessoren observeren hoe jij met deze situaties omgaat. Hierbij ligt de focus op je communicatieve vaardigheden en niet op vakkennis. Een kandidaat dient tijdens een rollenspel bijvoorbeeld een slecht nieuws gesprek of een functioneringsgesprek te houden. Een confrontatie met een conflictsituatie behoort ook tot de mogelijkheden. De indruk kan bestaan dat een rollenspel, mede door de geringe voorbereiding die nodig is, een makkelijk onderdeel is. Echter, vergis je niet in de talenten van de acteurs die participeren in het geheel. Zij zullen zeer waarheidsgetrouw de praktijk simuleren en jou daarmee voor lastige dilemma’s plaatsen.

Categoriën:

Assessment
Geen Reacties op “Onderdelen van een assessment”

Geef een reactie