Salarisonderhandeling
De salarisonderhandeling. Je hebt de testen succesvol afgerond, gesprekken zijn gladjes verlopen en je bent er van overtuigd dat dit de baan van je leven is. Het enige dat naast het ondertekenen van het contract nog niet geregeld is, zijn de salarisonderhandelingen. Wat moet je doen om zo goed mogelijk uit de salarisonderhandelingen te komen? Hier vind je enkele punten waarop je dient te letten tijdens de salarisonderhandelingen en waardoor je je beter kunt voorbereiden op de salarisonderhandelingen.
Voordat je de salarisonderhandelingen ingaat dien je enkele informatie in te winnen. Interessant is: hoeveel verdienen collega’s met vergelijkbare functies en achtergrond? Zorg dat je weet wie van je collega’s het meeste verdient en neem dit als uitgangspositie. Naast je collega’s binnen de organisatie is het ook van belang om te weten wat personen met een soortgelijke functie en achtergrond verdienen bij vergelijkbare organisaties (concurrenten). Dit salaris zal een goede indicatie geven van het salaris waar je tijdens de salarisonderhandelingen voor kunt gaan. Achterhaal daarnaast hoeveel onderhandelingsruimte er geboden wordt. Bij sommige bedrijven of kantoren zijn salarisonderhandelingen ongebruikelijk, omdat ze voor iedere starter een gelijk bedrag aanbieden. De organisatie zal meer een houding aannemen in de trend van ’take it or leave it’. In dit geval kun je tijdens de salarisonderhandelingen (meestal spreek je hier eerder van een bespreking omtrent je contract) beter direct richten op bijkomstigheden als studieschuld en abonnementen op relevante tijdschriften of kranten. Op deze wijze behoud je hetzelfde startsalaris, echter heb je toch wat kosten weten te besparen. Echter zijn er ook organisaties waarbij iedereen de salarisonderhandelingen dient aan te gaan en waarbij het als een positief aspect gezien wordt wanneer je veel uit de salarisonderhandelingen zult slepen. Zorg dat je dit onderscheid op voorhand achterhaalt alvorens je hakken in het zand te zetten.
Salarisonderhandeling: Contract
Zorg voordat je de salarisonderhandelingen ingaat dat alles tot aan het salaris besproken is. Hierdoor zul je eerder het gevoel bij beide partijen creëren waarbij geen van beide de overeenkomst op het salaris wil laten stuklopen.
Salarisonderhandeling: Bedrag noemen
Probeer tijdens de salarisonderhandelingen zo lang mogelijk te vermijden dat je een exact bedrag dient te noemen. Het is beter voor jouw positie wanneer zij met een bedrag komen en jij deze omhoog kunt praten. Waar je bij dit praten op moet letten zijn de eigenschappen of ervaringen die jou onderscheiden en waardoor jij denkt meer te verdienen dan een ander. Doe een salaris check met een salariswijzer voor een realistische salarisindicatie.
Salarisonderhandeling: Ken je marktwaarde
Zojuist al aangehaald, maar juist daarom extra belangrijk om nogmaals te benadrukken. Wanneer jij duidelijk kunt aangeven waarom jij meer waard bent (meer ervaring of kennis dan anderen) dan kun je goed aannemelijk maken dat je meer salaris dient te krijgen. Oftewel, je marktwaarde ligt hoger dan het salaris dat men voor ogen heeft. Jezelf vergelijken met personen die reeds werken bij de organisatie om een verschil in kennis of ervaring te benadrukken kan goed zijn om je marktwaarde omhoog te praten. Echter, in veel gevallen zal het je niet sieren en zal men jou een vergelijking in dit stadium met je collega’s niet in dank afnemen.
Salarisonderhandeling: Wees niet te opgewekt met het bod
Afhankelijk van de organisatie dien je niet te opgewekt te zijn met het eindbod dat je krijgt tijdens de salarisonderhandelingen. Sommige managers zullen zich bekocht kunnen voelen wanneer jij vrolijk uit de salarisonderhandelingen loopt. Een gereserveerde houding is op zijn plaats.
Categoriën:
Salaris