De sollicitatiebrief

Voordat je kan gaan beginnen met werken, zal je vast en zeker eerst een sollicitatie door moeten komen. Dit begint met je oriëntatie op de banenmarkt. Wanneer je een geschikte baan hebt gevonden die je aanspreekt, zal je je interesse moeten laten blijken aan het desbetreffende bedrijf. Dit doe je door middel van een sollicitatiebrief. Maar wat zet je precies in een sollicitatiebrief? En wat maakt een sollicitatiebrief succesvol

De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is een brief waarin je aan een bedrijf aangeeft dat je interesse hebt in een bepaalde functie. De sollicitatiebrief is het eerste contact dat je met een bedrijf legt en de weg naar een eventueel gesprek. Je kunt door middel van de sollicitatiebrief solliciteren naar een vacature of je interesse laten blijken door een zogenaamde open sollicitatiebrief te sturen.

Vroeger werd gedacht dat men bij een sollicitatie slechts keek naar de bijgevoegde curriculum vitae, maar tegenwoordig is dit anders. De CV is een zeer belangrijk onderdeel, maar de sollicitatiebrief kan niet weggelaten worden. De sollicitatiebrief is het onderdeel van de sollicitatie waarin je een stukje van jezelf kan laten zien en waarin je je kan onderscheiden van anderen. De sollicitatiebrief geeft een stukje karakter weer en maakt de voorstelling compleet. Daarnaast kan je in de sollicitatiebrief enkele kenmerken uit je CV toelichten.

Bedenk van te voren dus goed wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn en of deze bij de desbetreffende baan passen. Wat wil je precies van de baan en wat vraagt de baan van jou? Licht dit op een karaktervolle eigen manier toe in je sollicitatiebrief.

Wat moet in een sollicitatiebrief staan, en wat juist niet?

Om een goede sollicitatiebrief op te stellen moet je een paar belangrijke punten in het hoofd houden. In de eerste plaats moet een sollicitatiebrief verzorgd en overzichtelijk zijn, dit zet de lezer aan tot het lezen van de sollicitatiebrief. Zorg er dus voor dat je witregels gebruikt na elke alinea. Hou een lengte van een a4tje aan. Ten tweede moet je nagaan bij wat voor baan je precies solliceert en welke specifieke informatie van belang is. Hier zou je eventuele kenmerken uit je CV kunnen toelichten.

Ten derde moet je het taalgebruik in de sollicitatiebrief zakelijk houden, maar wel dichtbij jezelf. Gebruik dus geen overdaad aan lastige woorden en jargon waar het niet nodig is. Maak geen spelfouten, gebruik een goed leesbaar lettertype en laat overbodige informatie achterwege. De zogenaamde cliches kan je dus weglaten, omdat deze over het algemeen voor zich spreken en als het ware open deuren zijn. De gouden tip echter is om je te onderscheiden. Toon je interesse door te laten blijken dat je op de hoogte bent van het bedrijf en gebruik actuele voorbeelden. Wees eerlijk, want op een sollicitatiegesprek kan gevraagd worden naar de informatie die je gegeven hebt in je sollicitatiebrief.

Hoe stel je een goede sollicitatiebrief op?

Over het algemeen wordt een sollicitatiebrief- naast de persoonlijke informatie, datum en aanhef -in vier alinea’s verdeeld. Met de eerste alinea open je de sollicitatiebrief en toon je je belangstelling. Schrijf hoe je in aanmerking bent gekomen met de eventuele vacature en/of bedrijf (bij open sollicitatie). Ook hier is het mogelijk om de standaard achterwege te laten en met een actueel voorbeeld te komen. In de tweede alinea van je sollicitatiebrief maak je een samenvatting van je kwaliteiten. Som niet alle informatie op, dit is overbodig. Licht je belangrijkste kwaliteiten toe, die ook van belang kunnen zijn in het bedrijf waarvoor je solliciteert. In de derde alinea kan je aangeven waarom je de baan interessant vindt, waarom het voor jou interessant kan zijn en wat je met jouw kennen en kunnen denkt toe te voegen aan het desbetreffende bedrijf. Tot slot maak je met de vierde alinea een afsluiting, waarin je je bereidheid aangeeft om op gesprek te komen. Vergeet niet om als bijlage je CV toe te voegen.

Categoriën:

Solliciteren
Geen Reacties op “De sollicitatiebrief”

Geef een reactie