Het sollicitatiegesprek: het verkopen van jezelf!

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om jezelf te laten zien en er voor de werkgever uit te springen. Dit gaat helaas niet zomaar. Je krijgt te maken met talloze lastige vragen, die je zo goed mogelijk moet beantwoorden. Er zijn mogelijkheden om het gesprek naar jouw hand te zetten, maar hoe doe je dat precies? Hoe neem je de touwtjes in handen?

Eerste indruk

Het is zaak om je, voorafgaande aan het gesprek, goed voor te bereiden zodat je op de hoogte bent van het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Wat zijn de doelen? Wat zijn de belangen? Wat houdt de functie in? Wie zijn de concurrenten? Welke actuele nieuwe ontwikkelingen hebben ze ondergaan?

Met deze geworven informatie kan je ten tijde van het gesprek de juiste vragen stellen en goede antwoorden geven, zodat je een interessante sollicitant zult zijn. Je zult overtuigend zijn en jezelf sterk voelen als je op de hoogte bent. Bedenk van tevoren welke indruk je wilt maken en welke eigenschappen van jou goed bij de functie passen. Lees daarom ook goed de geplaatste advertentie door waarop je gereageerd hebt, aangezien daar vaak nuttige beschrijvingen instaan.

Verder kan je natuurlijk al antwoorden bedenken op vragen die heel waarschijnlijk wel gesteld zullen worden. Wees eerlijk en haal die punten van jezelf naar voren die belangrijk zijn voor de functie.

Als je veel last hebt van zenuwen, is het handig om je van te voren te bedenken hoe het gesprek zal verlopen. Hoeveel personen zitten er tegenover je? Wat zijn hun functies? Hoe lang duurt het gesprek? Natuurlijk is het spannend, maar bedenk dat het ook gewone mensen zijn die het allemaal ook wel eens ondergaan hebben.

Lichaamstaal

Zodra iemand je ziet, maak je al een indruk. Vooral bij een sollicitatie is het daarom belangrijk dat deze indruk onvergetelijk wordt- positief wel te verstaan. Kies nette kleding die bij je past en verzorg je uiterlijk. Neem een zelfverzekerde en krachtige houding aan en geef een goede handdruk. Probeer ontspannen over te komen, maar niet te nonchalant. Wees altijd beleefd! Verdeel je aandacht over de verschillende personen en toon interesse in iedereen die aanwezig is en het bedrijf op zich. Je kan jezelf in je vingers snijden door te liegen, dus voorkom dit.

Gaten in je CV?

Wanneer het gesprek gaat plaatsvinden, ben jij er natuurlijk helemaal klaar voor. Jij weet wat je zeggen wilt (of juist niet kwijt wilt) en staat erop dat dit gaat gebeuren. Maar hoe? Je kan dit doen door bij je antwoorden voorbeelden te gebruiken die andere vragen oproepen. Geef de werkgever daarom de ruimte om die vraag te stellen, zodat jij je verhaal kunt doen. Ratel niet in een keer door.

Als jij vragen stelt, wees dan origineel, zodat de werkgever ook even moet nadenken. Dit geeft jou een zeker gevoel en de touwtjes worden min of meer in jouw handen gelegd. Bij vage antwoorden van de kant van de werkgever moet je doorvragen. Jij hebt immers gewoon recht op een duidelijk antwoord, maar wees nooit onbeleefd en respecteer de mening van een ander. Haak in op die dingen die jij belangrijk vindt en waarop je door kan gaan.

Wanneer er gevraagd wordt naar jouw minpunten, zal je hier eerlijk in moeten zijn. Som niet gelijk al je minpunten op, alleen de punten die in het bedrijf van belang zijn. Om de touwtjes weer een beetje in jouw handen te leggen, kan je hier in een beweging je pluspunten tegenover zetten. Nu leid je als het ware weer een beetje het gesprek.

Aan het einde van een gesprek vindt meestal een rondvraag plaats. Hier moet je nooit stil zijn! Gebruik deze rondvraag om tactische vragen te stellen of om jouw bijdrage aan het bedrijf toe te lichten. Geef je denkwijze neer, dit kan interessant zijn voor de werkgever. Stel wel altijd een vraag, het heet niet voor niets een rondvraag.

 

Categoriën:

Solliciteren
Geen Reacties op “Het sollicitatiegesprek: het verkopen van jezelf!”

Geef een reactie